leren met Anansi de spin

Educatief materiaal voor gemeenten

De sprookjes uit Afrika van Anansi de spin vormen de basis van het lesmateriaal  ‘Wie niet sterk of groot is, moet slim zijn! ’ Met dit inspirerende lesmateriaal voor kinderen uit groep 1 en 2 van het primair onderwijs nemen leerkrachten hun leerlingen mee op een avontuur waarin ze ontdekken en ervaren dat zij zelf kunnen bijdragen aan een betere wereld voor zichzelf en hun leeftijdsgenootjes. Burgerschap en wereldoriëntatie zijn de basis voor het kleurrijke lesmateriaal. De lessen bestaan uit leuke opdrachten, minigames en kleur- en knutselplaten van Anansi de spin voor iedere leerling. Leren met én over Anansi de spin is leuk en leerzaam. Bovendien draagt het bij aan de ontwikkeling van de jongste leerlingen in het basisonderwijs in jouw gemeente.

Doel
Elk mens, elk dier en elke plant heeft een eigen verhaal. Dát probeert Anansi de spin je via zijn avonturen mee te geven. Hij neemt je mee in een onbekende wereld, waar de natuur op haar mooist is en alle dieren door elkaar leven. Laat leerlingen in groep 1 en 2 van het primair onderwijs die wereld ontdekken. Hoe? Met het lesmateriaal van Anansi de spin – Wie niet sterk of groot is, moet slim zijn!

Via dit lesmateriaal maken leerlingen kennis met verschillende achtergronden en culturen van leeftijdsgenoten. Ze leren dat er voor iedereen – groot of klein, dik of dun, groen of geel – een mooi plekje op deze wonderlijke wereld is. Anansi de spin helpt leerlingen om hun eigen gevoelens te beschrijven, maar ook om zich in de gevoelens, ideeën en dromen van andere kinderen in te leven. Met het lesmateriaal leren leerlingen een eigen mening te geven, te onderbouwen én de mening van anderen te begrijpen. Welke achtergrond die ander ook heeft. Zo wordt elk jong kind een klein beetje een wereldburger.

Leergebieden
Het lesmateriaal bij de prentenboeken van Anansi de spin sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden ‘Kunstzinnige oriëntatie’ en ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’. In het leergebied ‘Kunstzinnige oriëntatie’ kunnen kinderen meer te weten komen over wat identiteit precies is. Ook krijgen ze waardering voor aspecten van cultureel erfgoed (kerndoel 54, 55 en 56). Het leergebied ‘Oriëntatie op de wereld en jezelf’ sluit hier mooi bij aan. In dit leergebied verkent de leerling de wereld om zich heen. Het lesmateriaal gaat daarbij vooral in op de twee domeinen ‘Mens en samenleving’ (kerndoel 34 tot en met 39) en ‘Natuur’ (kerndoel 40 en 41).

in jouw gemeente aan de slag met Anansi de spin?

neem contact op voor meer informatie

reviews

Wat vinden anderen van het Anansi de spin lesmateriaal?

Gemeente Amsterdamdiversiteit en onderwijs

Het is erg belangrijk dat er meer diversiteit in het les aanbod komt op scholen. Dit is goed gelukt met het lesmateriaal Anansi de spin - Wie niet sterk of groot is moet slim zijn - Het lesmateriaal is met zorg ontwikkelt en vormgegeven. Vanaf volgend schooljaar 2021/2022 krijgen alle Amsterdamse kinderen in groep 1 en 2 dit lesmateriaal met steun van de gemeente Amsterdam.

Juf Merel

De twee prachtig geschreven en geïllustreerde verhalen van Anansi de spin waren al enthousiast ontvangen door mijn kinderen uit groep 1/2. De kleurrijke tekeningen en grappig geschreven dialogen brengen de verhalen echt tot leven en zetten aan tot spel op de gekste plekken. Zo zag ik laatst een jongetje met twee meisjes het verhaal naspelen van Anansi de spin en de gulzige tijger, waarbij de glijbaan dienst deed als troon van de koning.

Juf Santoesha groep 1/2

Mijn leerlingen waren al fan van de Anansi prentenboeken en nu is er het kleurrijke lesmateriaal, de presentaties op het digibord, de spelletjes. Wat een rijkdom en wat heerlijk om hier mee aan de slag te kunnen gaan.

Juf Carol

Tijdens de lessen kruipen de kinderen echt in de huid van de diverse personages en ondernemen ze allerlei activiteiten waarbij ze soms individueel en soms als een groep tot een oplossing komen. Tegelijkertijd vindt er tijdens de lessen ook een stukje burgerschapsvorming plaats. Iets wat ik zeer belangrijk vindt in deze uitdagende, maar soms ook verwarrende tijd.

Sieske

Sinds kort ben ik ook in het bezit van de lessenserie over Anansi de spin. Bij het doorlezen van de handleiding werd ik meteen enorm enthousiast over de originele, mooi geïllustreerde en goed uitvoerbare lessen. Deze lessen sluiten naadloos aan op de belevingswereld van het jonge kind, waarin het bijvoorbeeld helemaal niet vreemd is dat Anansi de spin zomaar een touwtrekwedstrijd organiseert tussen een olifant en een walvis!